Frida Kahlo – mint Barbie baba? – Milyen példaképet mutat gyermekeinknek ez a különleges nő a minden nehézséget leküzdeni akaró személyiséggel

Frida Kahlo – mint Barbie baba? – Milyen példaképet mutat gyermekeinknek ez a különleges nő a minden nehézséget leküzdeni akaró személyiséggel

Frida Kahlo hagyatéka

 

“Semmi sem abszolút. Minden változik, minden mozog, minden forgásban van, minden elszáll és eltűnik.” (Frida Kahlo, 1907-1954)

 

Mindig elfogja az embert valami kellemes érzés, ha olyan hírességről olvas vagy hall, látja a műveit vagy találkozik vele a színházban, aki magyar származású. Jelentsen ez bármilyen aprócska kapcsolatot Magyarországgal, a rokonszenv azonnal feltámad bennünk. A mexikói festőnő esetében is megvolt ez a vonzóerő, hiszen édesapja révén magyar rokonsággal rendelkezett. Legalábbis Frida ezt állította, de egy későbbi kutatás során kiderült, hogy valójában egy német lutheránus családból származott, így ezt a kapcsolódási pontot már nem emlegethetjük lelkesen. De vigasztaljon bennünket, hogy idén júliusban végre megnézhetjük, hogy a Szépművészeti Múzeum mely alkotásait hozza el a számunkra. Épp ideje volt, hiszen 111 éve született, és sohasem volt még itthon kiállítva tőle semmi.
Alakja ugyanakkor nagy hatással volt az utókorra.

 

Személyisége, az erős, önálló alkotónő kisugárzása a róla készült fotókon is átsüt. Különös szerelmi viszonya férjével, a szintén festő Diego Riverával, felvállalt biszexualitása hasonlóan legendás és hatott irodalmi művekre, színházi előadásokra, valamint Frida-féle viselet is divatossá tett bizonyos ruhadarabokat, kiegészítőket.

A nagyon erőteljes színvilág, a tradicionális díszítésű ruhadarabok, vagy akár a vastag és erős hajzuhatagból készített konty virágdíszei, és az ékszerek legalább olyan magnetikus hatást gyakoroltak a külvilágra, mint a közelmúltban elhunyt Amy Winehouse hajviselete, sminkje, vagy a 80-as évek óta divatikonnak is tekinthető Madonna öltözködési kultúrája.

 

Ez a hatássorozat talán abban csúcsosodik ki, hogy tény, Frida arcával, hajával díszített Barbie baba is készült. A baba potom 30 dollár, és rendelhető a neten. Ezzel az „örökséggel” csak néhány ikonikus színész vagy énekes dicsekedhetett eddig, de képzőművész bizonyosan egy sem, ám a Mattel aktuális kollekciója, amelyet március 8-ra időzítettek tizenkét híres nőalakot vonultat fel: köztük például a kerekded modellről, Ashley Graham-ről mintázott babát vagy a matematikusnőt, Katherine Johnsont bemutató Barbie-t.

Az ötletnek igencsak van helye a nap alatt, s akárcsak az „Esti mesék lázadó lányoknak-100 különleges nő története” kötetet, ezt is fontosnak tartjuk, de a dolog nem ennyire egyszerű. Frida kapott tehát egy babatestet, méghozzá pont a Barbie-ét, idealizált méretekkel, persze az arca és a haja alapján azonosíthatjuk.

Ám jól tudjuk, hogy a valóságban a festőnő nem így nézett ki. Gyermekkorában jobb lába paralízis miatt gyengébben fejlődött a másiknál, ezt tornával próbálta ellensúlyozni, de bicegése megmaradt. Később, alig húszévesen egy gerincbaleset következtében először egy életmentő, majd élete végéig gyakori további műtétekre szorult, valamint a jobb lába, mivel tizenegy helyen eltört, csoda, hogy megmenthető volt egyáltalán. Idővel pedig felcsatolható műlábat kellett hordania, 1950-től végleg tolószékbe is kényszerült.

Barbie azonban egy teljesen más világot képvisel. Elgondolkodtató, hogy mi kapcsolta mégis össze Fridát és az amerikai álom asszonyát. Hiszen a Barbie generációkon át a kislányok mintája volt. És vajon milyen mintát adtunk át ezzel a lányainknak? Hiszen ilyen méretekkel csak egy műanyag baba rendelkezik, de mi, hús-vér nők, bizonyosan nem. És ugyan hiteles lett volna, de milyen döbbenetes, egy Frida Barbie mondjuk cserélhető műlábbal, nem? Nos, ezt nem vállalná be egy akkora cég, mint a Barbie-t gyártó vállalat. Mégis, Frida arcára és hajára szükségük volt – ebben volt üzlet. Frida teste azonban már nem volt „piacképes”.

 

Aledi vidám baba figurái

Motanában a Barbie kissé mintha háttérbe szorult volna, és bár igyekeztek több verzióval kísérletezni, a kisiskolás lányok lassan más játékokat választanak. És egyre többen adnak a gyermekeik kezébe klasszikus babát, rongybabát, vagy saját készítésű mesefigurákat, amelyek valóban talán nem olyan tökéletes arányúak és kifogástalan megjelenésűek, mint egy Barbie, de talán közelebb kerülhetnek a gyerekek lelkéhez, és tovább megmaradhatnak emlékként.

Mi is tudunk néhány példával szolgálni Nektek ezekre, például a gyönyörű virágokat, növényeket megörökítő Annydesign ékszereivel, hajdíszeivel, amelyek garantáltan ilyen szépek maradnak jó sokáig.

Minimi babái

 

Babakészítőkből kiemelnénk két készítőt is, akiknek a babáik igazán tüneményesek, vidámak, és emberiek.
Itt található az elérhetőségük: Minimi babái és Aledi babái

 

 

De Mesi is pontosan tudja, hogy egy Disney-hercegnő, horgolt baba alakjában, mennyire illik egy kislány kezébe, akárcsak egy kis ölelnivaló bagolyfigura.  Mesi világ

 


És a hatás még fokozható: Emcsi fababáival vagy a közelgő húsvét kapcsán a nyuszifiguráival.  
Emcsi fa figurái

 

Húsvét és nyuszik kapcsán itt vannak még Bori design édes nyuszijai.
Bori design

Komoly konkurencia ez Barbie-nak és társainak, még akkor is, ha az ikonikus nőalakok egy része már elindult a példaképpé válás kereskedelmi útján…

 

 

Itt található a korábbi kulturális ajánló poszt Frida Kahlo kiállítása kapcsán Nők filmekben, kiállításokban

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkről, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

 

 

 

 

 

Fábián Anikó
Újságíró, művészettörténész

 

Hírlevélre feliratkozni itt tudsz:
[mailpoet_form id=”1″]

 

 

lifeandbeaut
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.