A tudatosság újabb előnye az öltözködésben – avagy a divatipar átka I.

A tudatosság újabb előnye az öltözködésben – avagy a divatipar átka I.

Gondolkodtam rajta, hogy behozzuk-e ezt a kicsit szomorúbb témát a blogra, de vannak dolgok, amiknek nem lehet hátat fordítani.


Míg egyre csak terjed a tudatosság „vallása” az emberek között, a világ minden iparágában a felgyorsult folyamatok egyre nagyobb teret nyernek. Ez talán elsőre nem mindenkinek tűnik két egymással ellentétes dolognak, de a ruhaipar egy tökéletes mintapéldány arra, hogy szemléltesse ezt az abszurd folyamatot, aminek akarva vagy akaratlanul mi is a részesei vagyunk.

A divatipar alapvetően szezonális felosztású, ez eddig egész egyértelmű, hiszen szükség van téli és nyári ruhákra is külön-külön. Hagyományosan ebből kifolyólag két szezont különböztetünk meg, ezek az Autumn/Winter és Spring/Summer. A nagy divatmárkák hagyományosan! évente kétszer mutatták be a fél év alatt elkészült kollekciójukat a 4 nagy Fashion Week keretein belül, és hivatalosan e köré épül fel az alap ruhaipar.

Nem véletlenül ismételgetem, hogy hagyományosan, mivel mára ez a rendszer teljesen felborult a fast fashion megjelenése következtében. Ez egy rendkívül felgyorsult divatfogyasztási folyamat, melynél a kultúrának és a művészetnek a szerepe elvész és a vásárlás hobbivá válik és megjelenik az átgondolatlan „ruhafogyasztás”.

 

Hiszen a minden plázában megtalálható fast fashion üzletekben nem félévente, hanem hetente jelenik meg új kollekció. Az ebből következő túlfogyasztás túltermelést eredményez, a túltermelés pedig további lehetőség a túlfogyasztásra – igazi ördögi kör, ami igazából se nekünk, a fogyasztóknak nem jó, se a környezetünknek. Mára a divatipar a 2. legszennyezőbb iparág a világon és ezért van szükség a mi tudatosságunkra.

 

Sajnos a fast fashion világa mindenkit beszippant, minket is pont ugyanúgy, mint bárki mást, hiába próbálunk a lehető legtudatosabban öltözködni, be kell látni, hogy sokkal olcsóbb és gyorsabb egy ilyen boltban megvenni egy kabátot, mint varratni egyet, luxusmárkát keresni vagy designer-eknél vásárolni.
A kínálatról nem is beszélve, hiszen azért 1 boltban 20 fajta kabátból 1-et kiválasztani egyszerűbb, mint napokon keresztül mindenhol kajtatni és 20 lehetséges boltban 1-1 kabát közül választani. Bár bevallom nekem sokáig ez az előny egyben egy átok is volt, hiszen fogalmam sem volt, hogy abból a 20-ból melyiket szeretném és tél végére 2 kabát helyett minimum 5 teljesen új fast fashion boltban vásárolt kabát állt a gardróbomban. Ami ennél is szomorúbb, hogy végeredményben egyik se volt igazán jó, de azért kettőt tudtam hordani az 5 újból (és arról nem is beszéltünk mennyi maradt az előző évekből).
Hát akárhogy is nézem, ezzel támogattam azt a ruhaipari borzalmat, ami ellen mára a tudatossággal próbálunk harcolni.

 

Érdemes a témában olvasgatni, ha érdekel, hiszen van nagyon sok igazi élharcos (újságírók, designerek, bloggerek), akik a fenntarthatósággal foglalkoznak.
Mi azzal próbálunk segíteni, hogy megmutatjuk azoknak, akik eljönnek hozzánk, hogy mik azok a ruhadarabok, amiket tényleg megéri beszerezni. Melyik az a szín, amihez biztonsággal nyúlhat, milyen szabást keressen, amiben jól fogja magát érezni, ezzel is csökkentve a feleslegesen legyártott, megvett és utána kidobott ruhadarabok számát.

 

Hiszen, ha a világon minden ember ott tud hagyni akár csak egy olyan ruhát egy hónapban, ami később a szemétben vagy a ruhagyűjtőkben végezné, már tettünk egy lépést előre a szűk és a tág környezetünk érdekében egyaránt!

 

Ha szeretnéd Te is védeni a környezetedet és tudatosabbá tenni a vásárlásaidat, jelentkezz stílustanácsadásra

 

Hamarosan folytatjuk a témát!

 

 

 

 

 

 

 

Sift Karina
Stílustanácsadó
Pszichológus hallgató

 

Ha nem szeretnél lemaradni további stílus tippjeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatkezelési tájékoztató itt olvasható!

lifeandbeaut
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.