Mediátori tevékenység

Mediátori tevékenység

Konfliktus az élet velejárója, mindannyian voltunk részesei konfliktusnak, kívülállóként is szemléltük már, láttuk, hogy milyen következményekkel járhat elmérgesedése esetén.

Ugyanakkor egyben lehetőség is, ha a probléma megoldására megfelelő eszközök állnak a rendelkezésünkre. A bírósági per és jog eszközei helyett választhatjuk a mediációt alternatív vitakezelési módszernek:

Mediáció

Egy speciális konfliktus kezelő, vitarendező módszer, melynek lényege két fél vitájában mindkét fél közös beleegyezésével egy semleges harmadik fél (a mediátor) jár közben.
A mediátorként úgy járok el, hogy felderítem a kapcsolatban létrejött feszültséget, vagy elakadás okát ás támogatást nyújtok a legjobb stratégia kidolgozására, célom az, hogy az eredmény mindkét fél megelégedését szolgálja.
A mediációs folyamat során segítem a párok fontos kérdésekben egyezségre törekedését, mint pl. gyermekelhelyezés, láthatás, tartásdíj kérdése és számos, a felek életében felmerülő egyéb kérdésben.

A párkapcsolati mediáció

Célszerű, ha a pár tagjai úgy érik, hogy megpróbálnák megmenteni közös életüket. A mediáció során azon dolgozunk, hogy sérelmeket a párok mielőbb feldolgozzák, segítem a felek kilépését az önsajnálat csapdájából. Az elakadások feltárásával, a problémák tisztázásával helyreállítható a párkapcsolati működés. Megkeressük kapcsolatuk értékeit és segítem őket, hogy energiájukat a kapcsolat fejlesztésére fordítsák. Amennyiben szükséges és elkerülhetetlen, biztosítsuk a békés elválást és kialakítsunk barátságos együttműködést a gyerekek érdekében.

Válási mediáció

Azoknak a pároknak szól, akik szerint a házasság menthetetlen a jövőben mégis együttműködnének,mert közös gyereket nevelnek, közös a vállalkozásuk visznek.
Törekszem arra, hogy feldolgozhatóvá váljon a veszteség élmény és sikerüljön a gyors békés egyezség az évekig tartó és lelkileg nehezen viselhető kimerítő pereskedések helyett. Így időt és költséget takaríthatnak meg a hosszadalmas jogi eljárással szemben

Mediáció előnyei még

– a párok választ kapnak a miértekre, mérlegelhetik egymástól függetlenül a helyzetüket, felelősségüket
– támogatást kapnak a krízís helyzet feldolgozásához
– a gyermek érdeke, biztonságos jövője válik fontosabbá, fenntartható barátságos együttműködés alakul ki
– a válás folyamata rövidebbé válik és elkerülhető feszültséggel teli hónapok
– felgyorsítja a válást követő új élet kialakítását
– mediációban résztvevő felek önmaguk írányítják a sorsukat

PÁRKAPCSOLATI TANÁCSADÁS
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.